greia med thanksgiving.

Man skal takke for all maisen man har høstet inn, det er greia. Derfor spiser man gresskar og kalkun. Men i gamledager het all villfugl turkey, så egentlig vet man ikke hva slags fjærkre Thanksgiving’s oppfinnere faktisk spiste. Høytiden har også noe med pilegrimer å gjøre, men akkurat det forklarer Wikipedia veldig dårlig, så det kan jeg ikke noe om. 

Lincoln innførte dagen som en nasjonal fridag på 1860-tallet, og siden da har Thanksgiving vært amerikanernes yndlingstradisjon. Denne høytiden er den flest amerikanere feirer, og i forbindelse med Thanksgiving er første gang jeg har hørt amerikanere si noe sånt som at alle skal med. Flott, ikke sant?

Franklin Roosevelt prøvde på starten av 40-tallet å flytte hele høytiden én uke fram i tid, fra den fjerde torsdagen i november til den tredje. Han hadde nemlig lyst til å fremskynde julehandelen. Men det endte med rabalder i Kongressen, og Eleanor Roosevelt måtte finne seg i å drøye bukseshoppingen en ukes tid. Heldigvis kan vi nå berolige Roosevelt med at Macy’s har et godt grep rundt høytiden, og aldri, aldri lar oss glemme julehandelen. 


For den årlige Macy’s paraden blir mer spektakulær for hvert år. Flåtene er flotte og ekstravagante, ballongene er større enn du kan forestille deg. Paraden som starter på 76. gate og ender på 34. gate er omringet av 3,5 millioner skuelystne New Yorkere langs Central Park. 50 millioner mennesker følger paraden og det direktesendte showet fra Harold Square på TV.

Var jeg en av de mange millionene som sto gatelangs og frøs og ikke så en dritt? Ja. Men jeg tok innover meg den barnslige gleden av å se giga-Hello Kitty og mega-Snoopy sveve i det fjerne til lyden av barnegråt over sukkerspinn og heliumballong-nekt. Det store spenningsmomentet var når 9 meter høye og 24 meter lange Spiderman kræsja i et tre og punkterte armen. Men det gikk bra, og jeg senket skuldrene og tok høytidsroen innover meg til en fersk Starbucks og en flyvende Ronald McDonald.

Heldigvis fikk jeg også oppleve den ekte takkefeiringen hos min egen fjerne slekt. Vi fylte tallerkener til randen med stuffing og kålrotstappe, glasset var aldri tomt, magesekken var full av deilig gresskarpai. Også lo vi og koste oss slik jeg ønsker alle skal ha mulighet til under en høytid som denne.Kvelden endte med reprisevisning av Thanksgivingparaden (man vil jo ha med seg alle high school-korps og Broadway opptredener), mens vi bladde oss igjennom salgsbrosjyrer og hadde buksesmekken på gløtt. Det gjaldt å ta en tidlig kveld ettersom den store, enda mer fantastiske dagen, Black Friday ventet like rundt hjørnet.

Jeg vet ikke hva du tenker, men jeg mener maisen kunne hatt en større rolle. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar