søknadsprosessen.

Her kommer mine råd og tips om søknadsprosessen til studier i utlandet. Dette var bestilt fra flere lesere, så håper det kan komme til nytte. 

Alt som har med utenlandsstudier å gjøre har en finurlig vri. Snakk med noen som har peiling, for eksempel Ansa, Kilroy, Go Study, Sonor, eller en rådgiver på din skole eller ved ditt fakultet. Det er lov å snakke med alle.

Jeg søkte på NYU gjennom Kilroy, jeg trengte derfor ikke å ta SAT og TOEFL. Digg. Det kan du lese mer om på min studentprofil på Kilroy sine nettsider.

Ta deg god tid med søknaden, dette er tross alt noe amerikanske 18-åringer blir drillet i på high school. Det kan være lurt å se igjennom maler og tips på internett. Tenk at ditt personal statement skal si noe om hvem du er! Knytt gjerne teksten din opp mot anbefalingsbrev og attester så søknaden får en bra helhet.

Det er lov å skryte. Det er lov å være dårlig i engelsk.

Jeg begynte på min søknad i slutten av september, nesten ett år før skolestart på NYU. Det tar tid å samle inn anbefalingsbrev (jeg fikk flere og valgte ut de beste og mest relevante). Det er også masse annet rart som skal sendes med, blant annet CV, brev fra Lånekassen og vitnemål av alle slag.

Penger er no herk, men skole koster spenn, og det er en tanke man er nødt til å vende seg til. Lånekassen har heldigvis en ålreit nettside hvor du enkelt kan beregne hvor mye penger du kan få i stipend/lån. De har også en liste over amerikanske toppuniversiteter de støtter med opp til 60 000 kr i ekstra stipend. Ring Lånekassen og andre folk som sitter inne med gode svar, mas på dem (men ikke plag), du kommer tross alt ingen vei uten disse pengene. 

Jeg hører stadig lovord om legater. Jeg har dessverre ikke hatt hell med det, en Oslostudent som tar en bachelor i statsvitenskap bærer ikke akkurat preg av å være en sær nisje. Men kjør på og kanskje er du heldigere enn meg (for eksempel hvis du tar mastergrad i litteratur, og vil benytte dette til "allmennyttige formål og virksomhet innen det utvidede kulturbegrep i Kvam"...) 

Motivasjon er utrolig viktig! Søknadsprosessen er krevende, så tenk ut noe lurt som motiverer deg til å holde ut lange dager med søknadsskriving, telefonrunder og venting. Jeg overlevde med Gossip Girl, amerikansk valgvake, Ben and Jerry’s, en god blanding av Grandmaster Flash og Alicia Keys, boka til Torgrim Eggen (les min anmeldese her) og et gigantisk bilde av Manhattan over senga.


Send inn!


Hurra, du kom inn! Lykkerus og sommerfugler i magen!
Det er nå det begynner.

Det er så masse papirer, dokumenter, penger og tidsfrister å holde styr på. Mitt beste tips: orden!! Skriv lister, aldri kast noe, ikke la kvitteringer forsvinne i mailkaos og lagre alt på pc’n din. PDF-filen du trodde du aldri skulle ha bruk for må plutselig lastes opp og sendes inn før nedtellinga øverst i høyre hjørne på skjermen når null. 

Den amerikanske ambassaden skal ha riktige papirer, universitetet skal ha riktige papirer. Du har aldri de riktige papirene til rett tid. Derfor er det viktig å begynne tidlig. Søker du i god tid på universitetet får du tidligere svar (de fleste universiteter har rullerende opptak), og jo før kan du søke om visum. Du må møte opp på den amerikanske ambassaden i Oslo og ledige datoer er ofte langt frem i tid. Du kommer heller ikke inn i landet før du har riktig visum, så det lønner seg å ikke bestille flybilletter for tidlig. 

Skolepenger, flybilletter og husleie skal betales. Sørg for at du har riktig papirer så du kan søke på Lånekassen i tide så det ikke blir krise og stress.
Benytt deg av rådgvieren/kontaktperson ved ditt universitet (og ved Kilroy som meg). Denne personen er verdt mer enn noe annet. Her et utdrag fra én av tusen mail jeg sendte til min advisor mellom mai og september.

"I have tried to upload the proof of funding for two days now, it only replies with "error occurred". I don't know why it doesn't work, I was able to upload section E. When I tell the OGS about my problem I only get an automatic response." (Uten å få lastet opp dette dokumentet kunne jeg ikke få det endelige opptaksbrevet som trengs for å søke om lån og visum)

Det kan være lurt å tenke på din fremtidige bosituasjon. Å bo på campus kan ofte være dyrt. Å skaffe egen leilighet er ofte mer mas. Det finnes nok mange andre norske studenter dit du skal, og de fleste har lyst til å hjelpe. Her i byen er Sjømannskirkens Facebook-side "Ung i New York" flittig i bruk, og det var der jeg fant mine roommates. 


Så, avreise. Skolestart. Alt var verdt det. Helt sant.
Håper dette var til hjelp!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar